EI RIPSIENPIDENNYKSIÄ RASKAANA JA ERÄÄLTÄ AURINKOISELTA PÄIVÄLTÄ

Bongasin koneelta muutaman kuvan meidän taannoisesta retkestä läheiselle Ilolan maatilamatkailulle. Miten kaukaiselta ajatukselta tuntuu, että tuona päivänä oli aurinkoista ja hellettä, siis ihan oikea kesä!

Ilolassa on kahvilaravintola, pieni puoti lähituotteille ja pihapiiriin pääsee parin euron maksua vastaan eäimiä katselemaan. Me kierreltiin tällä kertaa melko nopskaa eläimet läpi, sen verran kovasti kiinnosti alueen leikkipaikka.

Eläimistä kiinnostavimmat taisivat olla puput, lehmät kovaäänisen ammumisensa kanssa pelottivat ja lopuksi lapsi ilmoitti, että olisi vielä halunnut nähdä norsun…

Uudet leikkipaikat ja erilaiset lelut kiinnostavat tietty aina, ja leikkipaikalla me saatiinkin mukavasti aikaa kulumaan, äiti lokoisasti keinussa istuen ja lapsi leikkien parissa puuhaillen. Ihan hitti oli muumitalon näköinen kaksikerroksinen leikkimökki, mutta perinteisessä hiekkalaatikossakin kyllä aika näytti kuluvan.

Oikeastaan piti niistä ripsienpidennyksistä varsinaisesti tulla postailemaan. Laitoin joulun alla vuoden tauon jälkeen ripsienpidennykset, enkä voi käsittää miten olinkin siinä välissä niin pitkään ilman! Ensimmäiset laitoin Veikon vauva-aikana ja ne olivat ihan vauvavuoden pelastus! Kela voisikin jakaa äitiyspakkauksen mukana lahjakortteja ripsienpidennyksiin, mikä loistava idea! Aina huoliteltu ulkonäkö, vaikka naamalle ei ehtisi tai jaksaisi tehdä mitään.

Nyt tosiaan ripsienpidennykset laitettiin joulun alla, vähän aikaisemmin kun tulin raskaaksi. Ripsiä olen käynyt huollattamassa kolmen, neljän viikon välein, mutta koskaan ei ole ripsihuollossa tullut puheeksi raskaus, tai oikeastaan mikään muukaan, olen nimittäin joka kerta nukahtanut ripsihuoltoon about viidessä minuutissa… Noloa, tiedän, mutta en ilmeisesti vaan onnistu pysymään hereillä makuuasennossa silmät kiinni, hyvät unenlahjat ja sitä rataa…

Nyt viimeisimmässä huollossa pari viikkoa sitten ripsientekijä katsoi mahaani ja onnitteli, mutta samaan hengenvetoon tuumasi vakavana, ”Ripsienpidennyksiä ei suositella raskaana oleville!”.

Kuulema ripsienpidennyksissä käytetty liima on niin voimakasta ja vapauttaa haitallisia höyryjä, että sen vuoksi näitä ei raskaana oleville suositella, ja kun ripsientekijä itse oli ollut raskaana, ei hän ollut raskausaikana tehnyt ripsiä lainkaan!

Voihan itku! Ensimmäisenä tietenkin mietin, olenko saanut jotain peruuttamatonta vahinkoa aikaan vauvalle, olenhan pitänyt ripsienpidennyksiä puolet raskausajasta, ja vielä sen ehkä tärkeimmän alkupuoliskon, jolloin tärkeimmät elimet kehittyvät ja niin edelleen…

Ja seuraavaksi mietin, että en halua luopua ripsistä, niiin ihanat ne on! Mutta tietenkin vauvan hyvinvointi on kaikkein tärkein, saanhan ne ripset takaisin heti syksyllä.

Kotona googlailin lisää aiheesta, mutta aikas vähän tietoa löytyi. Osasta ripsientekopaikkojen nettisivuilta löytyi tieto, että ei suositella raskaana oleville, mutta varsinaista syytä ei ollut missään mainittu.

Lopulta kuitenkin netistä löytyi, että liimassa haitallista on akrylaatit, ja näille altistuessaan voi sairastua esim. kosketuihottumaan tai astmaan.

Akrylaateille altistuu liiman kuivumisajan, eli ripsientekijä tietty työssään altistuu näille jatkuvasti, mutta toisaalta luulisi asiakkaan ja vatsassa olevan vauvan altistuvan vain sen vuorokauden-pari, mitä liima kuivuu.

Kosmetiikan suhteen ei Suomessa taida muutenkaan olla mitään suosituksia raskaana oleville, kun taas tietääkseni Tanskassa suositellaan raskaana olevia välttämään kosmetiikkaa kokonaan.

Muutenkin suositukset raskaana oleville taitavat vaihdella maittain, ja tietenkin on jokaisen itse päätettävissä miten näihin suosituksiin suhtautuu.

Itse olen melko tunnollisesti koittanut välttää ruoka-aineita, joita ei raskaana oleville suositella, mutta toisaalta en menettänyt yöuniani kun sushin syönnin jälkeen luin, ettei myöskään merilevää suositella raskaana oleville. 

Onhan se yhdeksän kuukautta kuitenkin melko lyhyt aika, ja mielellään sitä tekee kaikkensa vauvan hyvinvoinnin eteen.

Mitenkäs te muut raskaana olevat tai olleet suhtaudutte ripsienpidennyksiin raskausaikana ja oletteko kuulleet moisesta suosituksesta?