HERKUTON HUHTIKUU – LÄHDETKÖ MUKAAN?

herkuton huhtikuu

Muistatteko vielä, kun pari vuotta sitten päätin jättää sokerin ja viljat pois ruokavaliostani?

Tuolloin tavoittelin yleistä hyvinvointia ja parempaa jaksamista, ainakin mulla kaikenlaiset sokeriherkut väsyttävät tosi paljon. Yksi tärkeimmistä syistä mulla oli myös sairastamani Crohnin tauti, jonka ajattelin parantaa sokerittomalla ja viljattomalla ruokavaliolla ja toivoin myös pääseväni todella ärsyttävästä mahan turvotuksesta eroon.

Mitä tapahtui, kun jätin sokerin pois?

No, siitä Crohnin taudista en parantunut, mutta paljon muuta kyllä tapahtui!

  • Pääsin eroon siitä inhottavasta mahan turvotuksesta (tästä olin ehkä eniten iloinen!)
  • Olin paljon virkeämpi
  • Kasvojen iho muuttui eloisammaksi ja aikaisemmin otsalla jatkuvasti olleet pienet näpyt hävisivät kokonaan (tämäkin oli mun mielestä tosi kiva muutos)
  • Painonlaskua en tavoitellut, mutta paino laski silti, siitäkin huolimatta, että samaan aikaan lisäilin ruokavaliooni hyviä rasvoja. Tämä oli aluksi vähän hämmentävää, mutta lopulta tykkäsin tuosta nelisen kiloa keveämmästä ulkomuodostani tosi paljon!

Mitä tapahtui kun aloin jälleen syömään ahmimaan sokeria?

En olisi IKINÄ uskonut, että sokeriherkut voisivat maistua pahalle! Mutta kun viikkojen (vai kuukausien) sokerittomuuden jälkeen ostin kaupasta suklaapatukan, maistui se niin äklöttävän makealle, etten voinut syödä sitä kokonaan! Jossain vaiheessa aloin kuitenkin syömään kahvin kanssa makeita kahviherkkuja, ja aloin tietenkin tottua taas sokeriin ja pikkuhiljaa lipsuin siihen vanhaan tuttuun tapaan, jossa suklaalevyn voi ahmaista yhdellä istumalla, tai jossa kokonaisen keksipaketin voi napostella huomaamattaan työpäivän aikana.

Ja tiedättekös, mitä sitten tapahtui?

  • Olo on jälleen jatkuvasti väsynyt (miten paljon kivempaa olisi olla energinen sen sijaan, että koko ajan nukuttaa!)
  • Mahan turvotus tuli takaisin (ja ne vastaantulijoiden merkitsevät katseet vatsanseudulle)
  • Kasvojen iho näyttää taas harmaammalta ja otsa on täynnä pikkuisia näppyjä
  • Menetetyt kilot palasivat ja muutama extrakilo vielä päälle

Vaikka alunperin en painonlaskua toivonutkaan (ja tiedän, että laihduttaminen on kamalan epätrendikästä kaiken kehopositiivisuusajattelun keskellä), niin mua kyllä harmittaa tuo kilojen kertyminen ja housujen kiristyminen. Ja oikeastaan nuo kaikki muutokset harmittaa ja niistä haluan nyt päästä taas eroon!

sokeriton elämä

Miten sokerista voi päästä eroon?

Koska olen itse aivan toivoton sokerihiiri, tiedän, että tämä kuulostaa tosi typerältä, mutta paras tapa päästä sokerista eroon on vain päättää, ettei enää syö sokeria! Kun pari vuotta sitten jätin sokerin pois, oli mulla aluksi jatkuvasti kamala nälkä (tätä kesti varmaan viikon tai pari) ja ensimmäisinä päivinä myös päänsärkyä.

Otsikosta poikeiten tarkoitus ei ole elää ilman herkkuja (ja itse aion jatkaa tätä myös huhtikuun jälkeen pysyvänä elämänmuutoksena), vaan ne tutut sokeriherkut korvataan terveellisemmillä vaihtoehdoilla! Esimerkiksi taateli maapähkinävoilla maistuu aivan snickersiltä (joo tiedän, muakin nauratti nämä vastaavat herkkujen korvikkeet aikaisemmin, ja työnsin käteni syvemmälle irtokarkkipussiin), ja kananmunasta ja banaanista saa loihdittua ihania kahvipullan korvikkeita. Mun olisikin tarkoitus postata tänne blogiin tässä huhtikuun aikana omia terveellisempiä herkkuvinkkejä, joiden avulla niistä perinteisistä sokeriherkuista on helpompi pysytellä erossa!

Tarkoitus on siis olla huhtikuun ajan (tai pysyvänä elämänmuutoksena) ilman sokeriherkkuja ja tavoitella tällä muutoksella terveempää, jaksavampaa ja hyvinvoivempaa arkea. Boonuksena voi saada litteän vatsan, keveämmän ulkomuodon ja freesimmät kasvot, ei kuulosta olleenkaan hullummalta, vai mitä?

Lähdetkö mukaan herkuttomaan huhtikuuhun?